Wednesday, July 10, 2013

SALAM RAMADHAN 2013


1st ramadhan ~ 10/07/2013
 Salam Ramadhan buat semua keluarga, teman dan sekalian alam yg menyambut ramdhan. alhamdulillah dan bersyukur ke hadrat ilahi kerana hari yang di nanti2 tiba jua dan kita masih lagi meraikan ramdhan. terima kasih ya allah.. mungkinkah kali ini RAMADHAN kita yang terakahir? perbanyakkan doa. tambahkan amalan. semoga ramadhan kali ni membawa keberkatan kepada kita semua. tak kira di mana jua berada. buat abah yang berada di perantauan. semoga puasa di sana membawa keberkatan. doa sentiasa mengiringi...

sungguh hati ini sayu saat ramadhan datang. entah apa yang menyentuh hati. aku sendiri tak tahu. tapi dengan doa. dengan lafaz niat sebulan yang aku ucap. aku masih bertahan. berdoa untuk kuat.. insyaallah. tuhan itu maha mengetahui segalanya. Awalnya ramadhan kali ni? terasa? mungkin ade yg terasa mungkin tak? tapi rase mcm tak percaya. detik berganti saat. saat berganti hari. hari berganti minggu. minggu berganti bulan... cepatnya masa berlalu.. dah hari ini 1ramadhan 10/07/2013 kita menjalaninya.. alhamdulillah. semuanya baik2 saja.. :)


Jaga solat , Jaga amal , Jaga hati , Jaga akal , Jaga tangan , Jaga mulut dan jagalah aurat my dear friends.

Tidakkah kita perasan sungguh banyak saudara dan saudari Islam kita menampakkan auratnya. Padahal perbuatan itu mempengaruhi ibadah lain,seperti solat dan puasa menjadi tidak bernilai gara-gara tidak menutup Aurat.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Betapa banyak orang yang berpuasa namun dia tidak mendapatkan dari puasanya tersebut melainkan hanya rasa lapar dan dahaga.”
(HR. Ahmad. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanadnya jayyid)

Sekadar ingin membuka hati & membuka mata, tidak bertujuan untuk menyakiti hati sesiapa. Marilah beramal di bulan pengampunan yakni Ramadhan, agar sama-sama kita memperoleh kejayaan dengan izin Allah. Mari buat perubahan.


(sharing dari iylia syamimi teman baik cinta hati)

No comments: