Monday, January 09, 2012

Terasa Semakin Menjauh

Assalamualaikum

Hidup ini memang penuh dengan misteri yang tak mampu untuk di ungkap dan diterokai manusia. 
semakin terasa tahu, sebenarnya semakin banyak yang kita tak tahu. semakin merasakan dekat, sebenarnya semakin jauh jarak dan jurang yang terbang di hadapan mata. 
semakin terasa yakin , sebenarnya semakin bertapak ketidak yakinan dalam diri. hatikah yang menipu? atau, mindakah yang terlalu mementingkan diri sendiri? aku tak tahu dan selalu gagal untuk mencari tahu. 
Cuma rasa-rasanya, aku akhir-akhir ini terasa seperti orang sama, tapi hanya pada wajah, pada jasad yang terus berjalan meneruskan putaran kehidupan. sedangkan kalau hendak di nilai pada hati , di ukur pada jiwa.. 
semuanya sudah berubah. 
hanya di sebabkan benda-benda kecil, benda-benda remeh yang selama ini hanya melintas pada batas-batas ruang yang senggang. 
Entah, cuma saat ini, detik ini dan ketika ini terasa sangat nak memegang erat-erat , bukan pada tangan tapi pada sesuatu yang mampu untuk di pegang kejap-kejap berdasakan keyakinan dan kepercayaan. 
Dan pilihan, kenapa saat kita membuat pilihan, kita terasa yakin yang kita tidak tersilap? tapi bila hakikat terbentang , yang di pilih ternyata hanya kaca-kaca jernih yang tidak ada nilainya. 
Berpaling ke belakang .... mengapa juga mata hanya memandang sehala, tidak pada apa yang di lihat? pada yang patut di berikan perhatian?? 
Ahh, hati..... kenapa begitu sukar untuk ditafsir????

  
banyakcakap: yang manis jangan terus ditelan, yang pahit jangan terus  di buang

:hari ini satu perkongsian telah di buat dari blog novelis terkenal.. 

SyamimiHasli

No comments: